Εκδικητική πορνογραφία - Σύγχρονες τεχνολογίες
Την τελευταία 20ετία, η γρήγορη ανάπτυξη των τεχνολογιών οδήγησε σε αλλαγές του τρόπου επικοινωνίας και αλληλοεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων. Η «ψηφιακή κουλτούρα» γίνεται όλο και πιο διάχυτη καθώς όλο και περισσότεροι ανήλικοι και νεαροί ενήλικοι είναι συνδεδεμένοι διαδικτυακά αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικτυακή τους ζωή.
Ζούμε στην εποχή των like, tag, follow, live, online και delete. Δυστυχώς έχει περάσει στην κουλτούρα της νέας γενιάς ότι «δεν πειράζει» να υπάρχουν προσωπικές στιγμές, βίντεο και φωτογραφίες ανεβασμένες στο διαδίκτυο και να διαμοιράζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πέρα από την αυξανομένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα παιδιά και οι έφηβοι να καταφεύγουν στις νέες τεχνολογίες για την εξερεύνηση της σεξουαλικότητας τους και την ανάπτυξη των διαπροσωπικών τους σχέσεων. Έχουν εμφανιστεί καινούργιες έννοιες όπως το «sexting» από το sex και το text, που περιγράφει την ανταλλαγή (λήψη, προώθηση, αποστολή, δημοσίευση) σεξουαλικού περιεχομένου (εικόνες, βίντεο, κείμενο) μέσω του διαδικτύου. Είναι της μόδας πλέον να στέλνονται γραπτά και ηχητικά μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, όπως και να στέλνονται ‘nudes’ δηλαδή αποκαλυπτικές-γυμνές φωτογραφίες, στιγμιότυπα ή ακόμα και βίντεο. Σε συνέχεια του sexting, την εμφάνιση του έκανε και το λεγόμενο «sextortion», δηλαδή ο διαδικτυακός σεξουαλικός εκβιασμός και εξαναγκασμός.
Οι νέοι της σημερινής εποχής έχουν δύο ζωές. Την πραγματική-καθημερινή τους ζωή και τη διαδικτυακή ζωή που μπορούν να υποδυθούν όποιον/όποια θέλουν χρησιμοποιώντας απλά ένα προφίλ. Για να μπορέσουν λοιπόν να πείσουν και να αποδείξουν τι συμβαίνει στην πραγματική τους ζωή θα πρέπει το δείξουν και να το διαμοιράσουν στη διαδικτυακή τους ζωή. Το ίδιο συμβαίνει και με τις προσωπικές τους στιγμές. Για να αποδείξω ότι έχω σχέση θα πρέπει να αποκαλύψω και να διαμοιράσω τις προσωπικές στιγμές της/του συντρόφου μου, τα μηνύματα και τις φωτογραφίες που έχω στην κατοχή μου. Επιπροσθέτως, ασκείται συναισθηματικός εκβιασμός και ψυχολογική κακοποίηση όταν ο σύντροφος απαιτεί το συγκεκριμένο υλικό. Προβάλλει ως πρόφαση την ίδια τη σχέση, την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει η σύντροφος και απαιτεί να αποδείξει τα αισθήματα της ικανοποιώντας τις επιθυμίες του συντρόφου της, εκμαιεύοντας τη συναίνεση της για τη αποστολή του επιθυμητού υλικού. Το «sexting» λοιπόν μπορεί να κλιμακωθεί στο sextortion, τον διαδικτυακό σεξουαλικό εκβιασμό και εξαναγκασμό, όπου είτε ο σύντροφος είτε οποιοσδήποτε άλλος έχει το συγκεκριμένο υλικό μπορεί να ζητήσει οικονομικά ανταλλάγματα, περισσότερο προκλητικό υλικό ακόμα και δια ζώσης συνάντηση.
Post a comment Cancel reply
Related Posts
Εκδικητική πορνογραφία και ψυχολογία
Εκδικητική πορνογραφία και ψυχολογία Ο δράστης μπορεί να είναι είτε ένας γνωστός στην πραγματική ζωή…
Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA)
Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2-FA) είναι μια σημαντική πρόσθετη…
Social media – Συμβουλές ασφαλείας
Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Ο αριθμός των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται συνεχώς…ενώ νέες πλατφόρμες…
Κωδικοί κλειδώματος
Κωδικοί ασφαλείας – Passwords Αλλάζουμε τον προεπιλεγµένο κωδικό χειρισµού του router και δημιουργούμε έναν νέο,…