Οι επιτήδειοι πίσω από την απάτη, χρησιμοποιούν τα ονόματα εταιρειών σε χορηγούμενες αναρτήσεις, που υπόσχονται δωρεάν εισιτήρια μέσω διαγωνισμού, ενώ όταν ο χρήστης πατήσει στο σύνδεσμο, του ζητείται να κοινοποιήσει στην προσωπική του σελίδα το σύνδεσμο του διαγωνισμού και στη συνέχεια να απαντήσει σε σύντομη έρευνα τριών ερωτήσεων, ενώ επίσης ζητούνται προσωπικά στοιχεία. Στη συνέχεια, για να προχωρήσει η διαδικασία, ζητείται από το χρήστη-θύμα να συμπληρώσει το ονοματεπώνυμό του και το κινητό του τηλέφωνο. Με τη συμπλήρωση της φόρμας αυτής ο χρήστης άθελά του συναινεί σε υπηρεσίες πολυμεσικής χρέωσης. Δηλαδή, στο να δέχεται αυτόματη ενημέρωση μέσω μηνύματος (το οποίο χρεώνεται) στο κινητό του για το θέμα που τον ενδιαφέρει, εν προκειμένω για τον διαγωνισμό. Έτσι, οι επιτήδειοι του στέλνουν μήνυμα για το υποτιθέμενο δώρο που κέρδισε με αποτέλεσμα να τον χρεώσουν δύο με τρία ευρώ ανά μήνυμα.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει ότι πολλές φορές αυτά τα μηνύματα έχουν ως στόχο να πείσουν, με απατηλό τρόπο [«ψάρεμα»], τους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου να αποστείλουν προσωπικά τους δεδομένα (όπως τηλεφωνικούς αριθμούς), τα οποία αξιοποιούν οι δράστες για να τους ζημιώσουν οικονομικά.
Επιπλέον συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου ότι:
- δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα,
- να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονοµικά δεδοµένα,
- η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των «όρων συμμετοχής», οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο και
- η χρήση Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (Υ.Π.Π.) ( http://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/FAQS/Faq_YPP.html ) συνεπάγεται ιδιαίτερα αυξημένο κόστος κλήσεων και μηνυμάτων SMS (χρέωση είτε ανά κλήση, είτε ανά λεπτό, είτε ανά εισερχόμενο / εξερχόμενο μήνυμα).