Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας συμμετείχε την 08-04-2016 με εισήγηση σε Ημερίδα, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μποδοσάκη, στην Αθήνα, με θέμα: « Blogmarks -καταπολεμώντας τη ρητορική μίσους μέσα από τα ανθρώπινα δικαιώματα». Τίτλος της εισήγησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Βασίλειο Παπακώστα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ήταν: «Ρητορική του μίσους και διαδίκτυο».
Η Ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης «No Hate Speech Movement» και του προγράμματος «Οι νέοι καταπολεμούν τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο».
Σημειώνεται ότι η «ρητορική μίσους», όπως ορίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, συνίσταται σε όλες τις μορφές έκφρασης που διαδίδουν, προτρέπουν, προωθούν ή δικαιολογούν το φυλετικό μίσος, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή μη ανοχής της διαφορετικότητας, συμπεριλαμβανομένης της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού, των διακρίσεων και της εχθρότητας κατά των μειονοτικών ομάδων και των μεταναστών.
Οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν κατά την εισήγηση ήταν:
-
Η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
-
Η «ρητορική μίσους» και ο τρόπος εκδήλωσής της μέσω διαδικτύου, καθώς και η ταχύτητα και ευρύτητα διάδοσης σχετικών σχολίων και αναρτήσεων.
-
Το φαινόμενο του «Cyber bullying».
-
Η νομοθεσία σχετικά με τη «ρητορική μίσους».
-
Η μετάλλαξη του παραδοσιακού εγκλήματος σε ηλεκτρονικό.
-
Τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.
-
Οι καινοτόμες δράσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την πρόληψη του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Στόχος επίσης, ήταν η προβολή των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που περιλαμβάνουν την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων και αντικοινωνικών συμπεριφορών που διαπράττονται, μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας, καθώς και η ενημέρωση των πολιτών για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.